Home Sitemap Contact
Taal / language: Nederlands English
business fields products & services technology & capabilities about Dutch Space press & public


Sicral

Sicral 1 is de Italiaanse telecommunicatiesatelliet die met name tijdens de diverse conflicten rondom de Perzische Golf zeer waardevol is gebleken. Sicral 2 was een reservesatelliet die in losse onderdelen achter de hand gehouden werd voor het geval dat de lancering van Sicral-1 onverhoopt zou mislukken. Toen deze laatste echter met succes was gelanceerd, hoefde de reserve niet te worden afgebouwd. Dutch Space heeft indertijd zowel Sicral 1 als Sicral 2 van zonnepanelen voorzien.

Sicral in orbit

Vanwege het succes heeft het Italiaanse Ministerie van Defensie recentelijk besloten tot een vervolgmissie: Sicral 1B. Ook hier zal Alenia Spazio uit Rome weer als hoofdaannemer optreden. Vanwege de vlekkeloze performance van de zonnepanelen op Sicral 1 en de gunstige prijs heeft Alenia Spazio besloten om ook de zonnepanelen voor Sicral 1B te laten bouwen door Dutch Space.

Sicral Wing

Sicral Solar Array Wing

De zonnepanelen-set van Sicral 1B is samengesteld uit acht panelen (2.5 x 1.5 m), verdeeld over twee vleugels. Omdat Sicral 1B met meer transponders uitgerust zal worden, is er meer vermogen nodig dan in de vorige versie: 4200 in plaats van 3100 Watt. Vier van die panelen, beplakt met duizenden silicium zonnecellen, worden nu overgenomen uit de bestaande reserveonderdelen van Sicral 2. Daaraan worden dan vier nieuwe toegevoegd, die zijn uitgerust met 'state-of-the-art' gallium-arsenide zonnecellen, die veel meer elektrisch vermogen kunnen leveren dan het traditionele silicium.

De zonnepanelen worden medio 2006 door Dutch Space geleverd aan Alenia. De lancering van Sicral 1B vindt plaats begin 2007.