Home Sitemap Contact
Taal / language: Nederlands English
business fields products & services technology & capabilities about Dutch Space press & public


ERA

De European Robotic Arm (ERA) zal in de toekomst cruciaal onderdeel vormen van het Russische deel van het International Space Station ISS. De intelligente robotarm, met een totale lengte van circa elf meter, heeft het uiterlijk van een enorme passer en kan zich als het ware ‘lopend’ voortbewegen via docking punten. ERA zal zo zelfstandig of handmatig bestuurd werkzaamheden uitvoeren aan de buitenkant van het ruimtestation. Door de inzet van ERA kunnen uitputtende en gevaarlijke ruimtewandelingen door kosmonauten buiten het ISS korter duren, of tot een minimum beperkt worden.

ERA horizontal

ERA is een van de omvangrijkste ruimtevaartprojecten ooit in ons land uitgevoerd en is ontwikkeld en gebouwd voor ESA door een Europees consortium, onder leiding van Dutch Space. Voor Nederland participeerden verder onder meer het Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium NLR, Stork Product Engineering en TNO. Het ERA-project omvat de levering van een vluchtmodel, een reservemodel, een kwalificatiemodel en verschillende testmodellen voor trainingsdoeleinden, zoals een mock-up die te gebruiken is in watertanks voor training van kosmonauten. Dutch Space levert ook de bijbehorende control software, het geavanceerde simulatorsysteem voor operationele planning, formulering van procedures en evaluatie van missies en voor voor trainingsdoeleinden.

ERA Elbow

De ERA ruimterobot zou aanvankelijk in 2002 worden gelanceerd, maar onder andere door de eerdere problemen met de Amerikaanse Space Shuttle werd de datum uitgesteld. Het reservemodel wordt nu rond 14 mei 2010 gelanceerd, de lancering van het vluchtmodel staat gepland op 30 maart 2012. 

InDetail

Multimedia separator bar

ERA Mission Example 

MPEG-1 Movie Icon Voorbeeld van ERA Missie (MPEG-4 formaat)

MPEG-4 Movie Icon Voorbeeld van ERA Missie (MPEG-1 formaat)