Home Sitemap Contact
Taal / language: Nederlands English
business fields products & services technology & capabilities about Dutch Space press & public


Optische vertragingslijnen voor de Very Large Telescope

De Very Large Telescope (vlt) van het European Southern Observatory (eso) in Chili bestaat uit vier telescopen met ieder een diameter van 8 meter. Deze kunnen zowel onafhankelijk als in combinatie met elkaar werken. In het laatste geval krijgt de vlt de lichtgevoeligheid van een telescoop van 16 meter, en is daarmee de grootste optische telescoop ter wereld. Worden deze vier gecombineerd met drie aanvullende telescopen van 1 meter doorsnede, dan ontstaat er een interferometrisch meetinstrument (vlt Interferometer, vlti) waarmee met zeer hoge resolutie waarnemingen kunnen worden gedaan, en wel in het golflengtegebied dat loopt van het nabije ultraviolet tot aan 25 micrometer (infrarood).

Delay Lines Cart for Very Large Telescope

Een wagentje van de optische vertragingslijn voor ESO's Very Large Telescope

Dutch Space is verantwoordelijk voor het ontwerp, de ontwikkeling en de bouw van de zogenaamde vlt delay lines (vertragingslijnen). De delay line bevindt zich in het hart van de vlt als systeem en zijn prestatie is van rechtstreeks belang voor de nauwkeurigheid en prestatie van de hele telescoop.

Paranal512

European Southen Observatory te Paranal

Deze delay lines zorgen ervoor dat het licht dat afkomstig is van een ster een exact even lang pad heeft afgelegd, ongeacht door welke telescoop het is ontvangen. Alleen zo kunnen de optische golven gecombineerd worden. Doordat de telescopen tientallen meters uit elkaar staan en de aarde om zijn as draait, verandert de lengte van het pad van de lichtstralen doorlopend. De oplossing hiervoor is in principe eenvoudig: gebruik spiegels op een karretje in het lichtpad om de weglengte doorlopend aan te passen. De uitdaging zit echter in de nauwkeurigheid: de karretjes van de vlt slagen erin om deze spiegeltjes op een baan van 60 meter te verplaatsen met een nauwkeurigheid van beter dan 10 nanometer.